poniedziałek, 15 września 2014

Jabłka

Jesień to sezon na jabłka, a więc będzie ucierane z jabłkami w cynamonie.

Potrzeba:
250 g mąki tortowej
5 jajek (najlepiej L)
250 g cukru
cukier wanilinowy
250 g margaryny
50 g mąki ziemniaczanej
21 łyżeczka proszku do pieczenia
jabłuszka
cynamon

A więc:
1. dwie godziny przed rozpoczęciem wyrabiania ciasta wyciągamy do ogrzania margarynę i jajka 
2. Ciepłą i miękką margarynę ucieramy z cukrem zwykłym i wanilinowym. Można dolać zamiast cukru aromatu
3. Dodajemy pojedynczo żółtka, miksując za każdym razem ciasto, białka zaś odlewany do osobnego pojemnika
4. Mąkę tortową zmieszaną wcześniej ze skrobią ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia dosypujemy do ciasta i delikatnie mieszamy całość łyżką
5. Do białek dodajemy szczyptę soli i ubijamy na sztywną piane
6. Ubita piane łączymy delikatnie z reszta ciasta i całość wylewamy do tortownicy wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą
7. Jabłka obieramy, kroimy w ósemki, obsypujemy cynamonem i układamy na cieście
8. Ciacho wkładamy do wcześniej nagrzanego piekarnika do temp. 120 C i wypiekamy ok 35 mim

A do biżuterii potrzebujemy:
szklane czerwone koraliki - jeden o średnicy  1,6 cm i dwa mniejsze 1 cm
jeden malutki czarny
szklane listki
elementy srebrne - parę bigli, 4 szpilki, kółeczko o średnicy 5 mm 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz