poniedziałek, 8 września 2014

Ostre czyli chili


Chili czyli jak to się robi i z czym się to je.

Potrzeba:
500 g mielonej wołowiny
3 ząbki czosnku (według uznania)
4 średniej wielkości cebule
5 łyżek koncentratu pomidorowego
puszka czerwonej fasoli
puszka kukurydzy
2 duże czerwone papryki
3 papryczki chili (może być również chili suszona z torebki)
pieprz (może być cayenne, sól, ziele angielskie i liście laurowe
ryż

A więc:
1. Dzień wcześniej mielimy wołowinę z czosnkiem. Doprawiamy pieprzem, solą, ewentualnie suszoną chili
2. Zmieloną wołowinę podsmażamy na oleju, a następnie dodajemy posiekaną cebule i czosnek.
3. Smażące się mięso podlewamy gorącą wodą i dodajemy koncentrat pomidorowy oraz posiekane drobno papryczki chili. Całość dusimy na małym ogniu pod przykryciem jakieś 20 min
4. Po upływie 20 min dodajemy pokrojoną w dość dużą kostkę czerwona paprykę, dalej czerwoną fasole wraz z zalewą oraz odsączoną kukurydze. Doprawiamy i całość dusimy przez 15 min do zmiękczenia papryki. Należy tu uważać by nie rozgotować papryki
5. W czasie duszenia gotujemy ryż. Ja preferuje ryż nie pakowany w plastikowe torebki. Jedząc ten z torebek mam wrażenie, że czuć od ryżu plastikiem.

Konsumujemy;
1. Jako zupę jeżeli robimy chili rzadsze
2. Polewamy kupkę ryżu lub wcześniej wszystko mieszamy razem
3. Wcześniej wymieszanym chili z ryżem faszerujemy wydrążone papryki, które zapiekamy w piekarniku

A do biżuterii potrzebujemy: 
srebrne elementy: parę bigli, łańcuszek i kółeczka
papryczki lampwork
szklany słoiczek o średnicy 2 cm i wysokości 3 cm z korkiem i wkrętką 







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz